Soovid renoveerida katust ja tõsta oma maja väärtust?

Kas sinu kodul on endiselt asbesti sisaldav eterniitkatus, kuid oled mõelnud selle väljavahetamise peale? Sobiva koostööpartneri abil on vana eterniitkatuse lammutamine lihtne ja kiire protsess. Kvaliteetne kiudtsemendist laineplaatidega katus loob aga meeldiva maja sisekliima ja parandab kogu hoone välimust.

Üha enam vahetatakse vanad asbesti sisaldavad eterniitkatused välja. Alates 1. jaanuarist 2005 on asbesti kasutamine Euroopa Liidu riikides keelatud. Keskkonnaministeeriumi andmetel on Eestis endiselt kasutusel üle 600 000 tonni asbesti sisaldavaid ehitusmaterjale (2022.a seisuga). Kuigi asbesti sisaldavate materjalide kasutamise keeld on kestnud juba aastakümneid, siis on sellega endiselt seotud mitmed probleemid. Asbesti eemaldamine nõuab spetsiaalseid ohutusabinõusid ning asbesti sisaldavate materjalide äraviimine jäätmejaama on kulukas. Nii lammutustööd kui ka äravedu on üsna arvestatav lisakulu, mida igaüks niisama kanda ei soovi. Vahepeal korraldatakse Eestis spetsiaalseid kampaaniaid, et inimesed saaksid eterniiti tasuta ära anda. 2013.aastast on riigi toel korraldatud pea iga aasta erinevates valdades ja linnades ligi paarkümmend kogumisringi. Tartu ülikooli keskkonnateadlase Erik Puura sõnul kulub Eestis veel umbes inimpõlve jagu, tõenäoliselt umbes 30-40 aastat enne, et asbesti probleemi lahendada.

Soovid renoveerida katust ja tõsta oma maja väärtust?

Milleks siis ikkagi asbestkatust renoveerida??

Vana eterniitkatuse väljavahetamiseks on mitmeid põhjuseid. Kõige ilmsem on katuse kulumine. Noorimad asbestkatused on tänapäeval peaaegu 30 aastat vanad ning enamus katustest veel vanemad. Asbest on ehitusmaterjalina küll üsna vastupidav, kuid selle kvaliteet siiski väheneb ajas. Eterniitkatuse kvaliteedi langus algab üldiselt alumistest laineplaatidest, mis saavad niiskeks. Niiskus levib kiiresti edasi ning katus hakkab üsna ruttu lekkima. Üldiselt on asbestkatuste kasutusiga olenevalt tootjast 30-50 aastat. Seega ongi enamus sellistel katustel juba kasutusiga läbi. Veel üheks põhjuseks katuse vahetamiseks võib pidada maja väärtuse küsimust. Asbestkatusega maja väärtus on väiksem. Tänapäeval on palju erinevaid kaasaegseid katuselahendusi, mis on vastupidavad ja keskonnasõbralikud. Maja väärtuse küsimus on oluline nii müüg ja ostu puhul ning teatud juhtudel ka kindlustusjuhtumite puhul. Vana asbestkatusega maja ei ole atraktiivne, jätkusuutlik ega keskkonnasõbralik. Samuti ei tohi asbestkatusele paigaldada päikesepaneele. Lõpuks on küsimus ka välimuses. Sinu maja jätab palju parema ja tulevikku suunatuma mulje, kui oled vananenud eterniitkatuse uute laineplaatide vastu asendanud.

Picture-2-renovation.jpg

Eterniitkatuse renoveerimise protsess

Esimene ja kõige ohtlikum protsessi osa on vana katuse lammutamine ja eterniitplaatide eemaldamine. Selle protsessi käigus paiskub õhku kõige rohkem asbesti, mis on sisse hingates tervisele ohtlik. Samuti tuleb jälgida, et kõik muud majaosad ning ümbrus ei saaks asbestitolmuga kokku. Antud protsessi läbiviimiseks on kehtestatud erinevad ohutusabinõud ning seda tööd on mõistlik usaldada professionaalide kätte. Tavaliselt läheb kogenud ettevõttel ainult mõned päevad, et vana katusekate eemaldada, ehitusprügi ära viia, vajadusel parandused teha ning uus katusekate paigaldada. Spetsialistide hoole all läheb protsess kiirelt ja sujuvalt.

Picture-3-renovation.jpg

Asbestivaba eterniit

Kõige populaarsem valik vana eterniitkatuse asendamisel on uued kiudtsemendist laineplaadid. Kaasaegne eterniit on ohutu asbestivaba katusekattematerjal, mis on valmistatud tsemendist, lubjakivist, tselluloosist, veest ja kaasaegses materjalis asbesti asendanud PVA kiududest. Uute asbestivabade laineplaatide välimus on sarnane vanadele, kuid kvaliteet ja omadused on kordades paremad. Tegemist on väga hea hinna ja kvaliteedi suhtega materjaliga. Tänapäevane eterniit on hingav ja mittesüttiv. Materjal on vastupidav roostele, hallitusele ja kahjuritele. Laineplaadid on erilised selle poolest, et nendele ei kogune kondensaati, kuna kiudtsement suudab niiskust imada ja seda hiljem keskkonda vabastada. Eterniitplaadid on tugevad, loodussõbralikud ja pika kasutuseaga. Neil on tihti tootjapoolne pikk garantii, mis annab kindlust antud katusekatte kvaliteedi osas. Lisaks headele omadustele ja kvaliteedile on mõistlik vana eterniitkatus vahetada välja uue vastu, kuna see protsess nõuab vähem bürokraatiat ja lisakulu. Kui vahetada vana eterniitkatus värske plekk-, kivi- või bituumenkatuse vastu, tuleb kohalikust omavalitsusest taotleda ehitusluba ja tasuda riigilõiv. Kui aga asendad aegunud eterniitkatuse uue eterniidi vastu, siis ei kehti ehitusloa nõuded ning riigilõivu maksma ei pea.

Soovid renoveerida katust ja tõsta oma maja väärtust?

Eternit

Eternit on Leedu eterniitplaatide tootja. Selle ettevõtte laineplaat on kõige kindlama garantiiga katusematerjal Eestis. Eternit annab oma toodangule 30 aastase materjali kvaliteediga seotud garantii, mis katab kõikvõimalikud garantiiga seotud kulud. Lisaks annab tootja materjalile ka 5 aastase värvigarantii. Leedu eterniit pakub ka kõige laiemat värvi- ja profiili valikut. Kokku on võimalik valida kuni 8 erineva värvitooni vahel. Üldiselt kestab Leedu eterniitkatus kuni 50 aastat ehk ligi kolmveerand sajandit ilma omadusi kaotamata. Leedu ettevõtte Eternit ametlikuks esindajaks Eestis on Bestor Grupp AS. Nende esindajad jagavad hea meelega oma teadmisi, kogemusi ja nõuandeid.

Leedu ettevõtte Eternit ametlikuks esindajaks Eestis on Bestor Grupp AS. Nende esindajad jagavad hea meelega oma teadmisi, kogemusi ja nõuandeid.