Kuidas vähendada lüpsilehmade seas kuumastressi?

Kuumastressil on negatiivne mõju lehmade heaolule ja ka nende piimatootmisele. Seega tegele sellega enne, kui on liiga hilja. Me näitame teile kuidas tunda ära kuumastressi sümptomeid ja anname praktilisi nõuandeid selle ohjeldamiseks loomade seas.

Kuidas vähendada lüpsilehmade seas kuumastressi?

Mis on kuumastress ja miks on see halb loomade heaolule?

Lehmade normaalne kehatemperatuur on vahemikus 38–39 °C. Nagu ka mootor, toodavad nad aktiivsena olles soojusenergiat. Mäletsemine, sööda seedimine ja piima tootmine on tüüpilised lehmade tegevused, mis toodavad soojusenergiat. Lisaks imavad nad ka soojust päikeselt. Kui loomadel ei ole enam võimalik soojust higistamise või hingamise teel alandada, ületab nende kehatemperatuur normaalse taseme ja nad kogevad kuumastressi.

Kuumastressiga piima tootvad lehmad lõpetavad söömise, kuna mäletsemine ja seedimine tõstavad nende kehatemperatuuri veelgi. Kui nad lõpetavad söömise, väheneb ka nende piimatootmine. Kuumastressiga lehmad on vastuvõtlikumad haigustele ja võivad sünnitada alakaalulisi vasikaid, kes on omakorda altimad haigustele ning toodavad hiljem vähem piima.

Ütlematagi selge, et kuumastressil on suur mõju lehmade tootlikusele.

Kuidas vähendada lüpsilehmade seas kuumastressi?

Mis põhjustab lehmadel kuumastressi?

Kuumastressi esineb põhiliselt siis, kui temperatuurid on eriti kõrged mitu päeva järjest. Eriti siis, kui öised temperatuurid ei lange piisavalt, et loomadel oleks võimalik vabaneda päeva jooksul kogunenud liigsest kuumusest.

Päikese käes viibimine kuumadel päevadel soodustab lehmade ülekuumenemist, kuna nende kehad neelavad päikesesoojust. Varju puudumine karjamaadel soodustab kuumastressi päikeselistel päevadel. Aga ka ventilatsiooni puudumine Piimatoomise ja karjaloomade hoonetes võib põhjustada niiskuse ning kuumuse akumuleerumist nii laudas kui ka loomades.

Kuumastressi oht on suurem nõrgemate loomade puhul. Nooremad ja vanemad isendid, tiined lehmad poegimisperioodil ning karjad, mille isenditel on esinenud kopsupõletikku, on tundlikumad kuumastressi suhtes. Ja tumeda karvastikuga lehmad, eriti siis, kui nad on päikesevalguse käes.

Kuidas vähendada lüpsilehmade seas kuumastressi?

Kuidas ära tunda lehmadel kuumastress?

Kuumastressi kõige ilmsem otsene näitaja on lehmade kehatemperatuur. Kui neil ei ole võimalik enam Palavust alandada, tõuseb nende kehatemperatuur üle tavapärase taseme (38–39 °C).

Lehmad üritavad soojusenergiat eemaldada hingamise ja higistamise abil. Kiire hingamine avatud suuga ja välja sirutatud kaelad on kuumastressi märgid. Keskmine hingamissagedus täiskasvanud lüpsilehma puhul jääb vahemikku 40 ja 60 hingetõmmet minutis. Kui nende hingamine tõuseb 100 peale, peate midagi ette võtma.

Lisaks märkate kuumastressi igapäevases piimatoodangus, kuid seda viivitusega vähemalt kahe päeva pärast. Piimatoodangu vähenemine on otseselt seotud kuumastressi tasemega. Mida tõsisem on kuumastress, seda suurem on negatiivne mõju teie piimatootmisele.

Kuidas vähendada lüpsilehmade seas kuumastressi?

Mida te saate teha kuumastressi ohjeldamiseks ja loomade heaolu tõstmiseks?

Esiteks veenduge selles, et loomadel oleks piisav juurdepääs veele rehüdreerimise eesmärgil (nagu inimesedki, lehmad higistavad enda jahutamiseks). Peate tooma temperatuurid ja õhuniiskuse taseme madalamale, et pakkuda loomadele leevendust. Siin on toodud mõned viisid selle tegemiseks:

  • Vältige päikese käes viibimist: võimaldage karjal süüa varjulistes kohtades või hoidke neid siseruumides.
  • Hoidke kuumust laudast väljaspool: vältige kasvuhooneefekti, kattes kõik katuseaknad.
  • Hajutage kuumust: looge piisav ventilatsioon, vältige seda, et lehmad kokku koonduks.
  • Jahutage oma hoonet: paigaldage ventilaatorid, pihustus- või muud jahutussüsteemid.

Piimaloomade ja karjapidamis ruumide planeering mõjutab suuresti kuumastressi ohtu. Oluline on tagada piisav ventileerimine, aga ka katuse katmine õigete soojusomadustega materjalidega. Eternit kiudtsemendist plaadid on ideaalsed, et hoida soojus väljaspool, kuna need ei juhi soojust ega kuumene. Eternit katuseplaatidega ühildvad läbipaistvad katusepaneelid lasevad valgust läbi, kuid nende ainulaadne kattekiht peegeldab päikest ja takistab seeläbi kasvuhooneefekti tekkimist.