Loomuliku päevavalguse olulisus teie loomadele ja põllumajanduse tootlikkusele

Talunikuna teate, et loomade heaolu on oluline, kuna terved ja õnnelikud loomad kasvavad kiiremini ning toodavad rohkem. Seetõttu on oluline luua neile optimaalsed elutingimused ja loomulik päevavalgus lautades on osa sellest. See ei suurenda ainult loomade ja teie enda heaolu, vaid mõjutab positiivselt ka keskkonda ning teie elektriarvet.

Loomuliku päevavalguse olulisus teie loomadele ja põllumajanduse tootlikkusele

Loomuliku päevavalguse positiivne mõju teie loomadele

Võrreldes kunstliku valgusega, toimivad inimesed paremini päevavalguses ning sama kehtib ka loomade puhul. Agronoomid on põhjalikult uurinud päevavalguse mõju loomade kasvatamisele. Loetleme mõned märkimisväärsed leiud selle selgitamiseks.

  • Kui lehmad viibivad päevavalguse käes, toodavad nad rohkem piima ja on ka vähem vastuvõtlikud haigustele. Mida rohkem valgust, seda paremad on teie majanduslikud tulemused.
  • Loomad tuvastavad aastaaegasid loomuliku valguse tsüklite põhjal. Kunstlik valgus võib ajada segadusse nende aastaaegade tunnetuse ja loomad võivad oma talvise karvkatte liiga vara maha heita ajal, kui nad puutuvad veel kokku külma ilmaga.
  • Päevavalguse puudumine (D-vitamiini puudus) võib tekitada sigades ja kodulindudes rahhiiti (pehmed luud), kui te just ei lisa D-vitamiini kunstlikult nende sööda sisse, mis toob kaasa aga täiendavaid kulusid.
  • Kanad on tundlikud päevavalguses sisalduvate UV-kiirte suhtes. Kanad nokivad üksteise sulgi vähem kui nad viibivad UV-kiirgusega päevavalguse käes.
  • Hobuste kasvatamisel mõjutab päevavalguse tsükkel märade reproduktiivset perioodi.
  • Lehmad eelistavad pimedate kohtade asemel valgust. Hea valgustus on oluline nendevahelise silmsideme ja sotsiaalse hierarhia jaoks. See aitab ennetada traumasid.

Ja me võime jätkata. Selge on see, et päevavalgus on oluline loomade heaolu jaoks. See on samal tasemel vajadus nagu kontakt samast liigist loomade vahel. Seega on oluline tagada loomadele päevavalgus ka siseruumides, eriti siis, kui nad ei käi väljas (nt talveperioodil).

Loomuliku päevavalguse olulisus teie loomadele ja põllumajanduse tootlikkusele

Ärge alahinnake päevavalguse mõju oma heaolule

Ka teile on päevavalguses töötamine väga oluline. Uuringud on näidanud, et inimestel, kes töötavad pidevalt kunstliku valguse käes, on stressihormoonide tase veres kõrgem kui neil, kes puutuvad kokku loomuliku päevavalguse. Ja me võime kujutada ette, et talu pidamine tekitab juba piisavalt (positiivset) stressi, seega ei soovi te sellele rohkem juurde lisada.

Päevavalgus motiveerib inimesi. Katsed on näidanud, et see suurendab tööviljakust ja rahulolu tööga. Töölt puudumist haiguspuhkuse tõttu esineb vähem nende töötajate seas, kes puutuvad töökeskkonnas kokku loomuliku valgusega, võrreldes nendega, kes peavad töötama kunstliku valguse käes. Seda on hea teada, kui teie talus teevad tööd töötajad.

Pidev päevavalguse puudumine võib põhjustada terviseprobleeme, nagu unehäired keskendumisraskused ja tööefektiivsusega seotud probleemid või isegi depressioon. Seega veenduge, et teie ja teie personal teeks regulaarselt toiminguid päevavalguse käes.

Loomuliku päevavalguse olulisus teie loomadele ja põllumajanduse tootlikkusele

Nutikad lahendused päevavalguse laskmiseks hoonetesse

Oleme rõhutanud päevavalguse olulisust. Kuid lauta liiga palju valgust sisse lastes võite, tekitada kasvuhooneefekti ja tõsta märkimisväärselt sisetemperatuuri.

Seetõttu arendas Eternit välja läbipaistvad katusepaneelid. Neil on samad eelised, kui tavalistel kiudtsemendist katusepaneelidel, kui lasevad lisaks ka valgust sisse. Läbipaistvad katusepaneele katab ainulaadne kattekiht, mis peegeldab päikest, lastes tõhusalt valguse sisse kuid hoides soojust väljas. Kuna läbipaistvad plaadid on täielikult ühilduvad Eterniti katuseplaatidega ja sama hõlpsasti paigaldatavad, võite luua piklikud katuseaknad kogu hoone ulatuses või jaotada päevavalguse paneelid üle kogu katuse.

Täiendav päevavalgus, mille te hoonesse lasete, vähendab vajadust kunstliku valguse järele. Sellel on positiivne mõju nii elektriarvele kui ka keskkonnale.